Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί άμεσα τις Κυκλάδες και ευρύτερα τα νησιά καθώς για τρίτη χρονιά οι βροχοπτώσεις είναι σημαντικά λιγότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών, όπως είπε μιλώντας στο Action24 ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Στα νησιά των Κυκλάδων «τα τελευταία τρία χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι πολύ περιορισμένες. Μετά το 2019, πλούσια χρονιά σε Κυκλάδες και Κρήτη, έχουμε σημαντική μείωση, ως 30%».
Αυτό συνεχίζεται το 2024, καθώς καταγράφεται «σημαντική πτώση και το πρώτο δίμηνο φέτος», συνέχισε ο ίδιος. «Είναι 70-80 χιλιοστά βροχής συνολικά στα πιο πολλά κυκλαδονήσια, είναι πολύ χαμηλό για αυτούς τους μήνες».
«Τα νησιά όπως και η Κρήτη, κλιματολογικά έχουν περιορισμένη περίοδο βροχοπτώσεων, επομένως μια τρίτη κακή χρονιά, όπως πιθανότατα θα είναι αυτή, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Υπάρχει τεράστια πίεση από τον τουρισμό και από την αγροτική παραγωγή. Είναι πολυσύνθετο πρόβλημα, πρέπει να δούμε έργα», τόνισε ο ίδιος.
Φράγμα εγκαινιάστηκε 4 φορές και ακόμη «δεν έχει πέσει ούτε τσαπιά»
Στη Νάξο και το Τσικαλαριό, πάνω από την Ποταμιά, «έχει δημοπρατηθεί φράγμα το 2010 κι ακόμα δεν έχει πέσει ούτε τσαπιά. Έχει εγκαινιαστεί τέσσερις φορές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης. «Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα μπορούσαν να παράγουν ακόμη και τρία χρόνια να είχε να βρέξει στη Νάξο».
«Φέτος οι παραγωγοί καλλιεργούμε τα κτήματά μας και είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε χαμένα όλα. Δεν θα υπάρχει νερό να ποτίσουμε. Το νερό που θα έχουν τα πηγάδια δεν θα φτάσει πέρα από τις 10 Απριλίου», όπως τόνισε ο ίδιος σε άλλο σημείο.
Ο κ. Καπούνης τόνισε ότι στο νησί υπάρχουν δύο ταμιευτήρες νερού. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ «πέρυσι τέτοια εποχή είχαν 820.000 κ.μ. νερού, φέτος έχουν 20.000 κ.μ.». Οι υφιστάμενες και νέες μονάδες αφαλάτωσης που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν «θα είναι για τον τουρισμό», όπως εξήγησε, «εμείς οι παραγωγοί, για να καλλιεργήσουμε 2.500 στρέμματα όλο το χρόνο, δεν υπάρχει νερό. Υπάρχει ξηρασία».
«Δεν υπάρχει καλλιέργεια αυτή τη στιγμή … η πατάτα Νάξου το φθινόπωρο, που καλλιεργήσαμε Σεπτέμβριο και βγάλαμε Νοέμβριο και Ιανουάριο … έπρεπε να βγάλουμε 1.500 τόνους … δεν βγήκαν ούτε 500 τόνοι … δεν υπήρχε νερό, άφησαν τις πατάτες στα χωράφια».
«Δύο χρονιές, 2022 και 2023, αλλά και τώρα το 2024, οι παραγωγοί πατάτας και κηπευτικών δυσανασχετούν με την ποιότητα του νερού», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γαλανάδων Νάξου, κτηνοτρόφος Στέλιος Βαθρακοκοίλης. «Αναγκαζόμασταν να ποτίσουμε με υφάλμυρα … δεν παίρναμε παραγωγή. Αν το νησί ετησίως καλλιεργεί γύρω στα 1.500 στρέμματα πατατοκαλλιέργεια, παίρνουμε πολύ λίγα κιλά. Πολλά κτήματα τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023 οργώθηκαν, δεν μπήκαν καν να μαζέψουν. Επειδή ποτίζονταν με υφάλμυρο νερό, πάνω στο κτήμα “έπιανε” αλάτι. Προσπαθούμε από το 2010 με το φράγμα, ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε επισκεφτεί το νησί το 2022, 1η Νοεμβρίου, είχε πει “μέχρι το Μάρτη (σ.τ.σ. του 2023) μπαίνουν μηχανήματα και δεν σταματά … με εποπτεία της Περιφέρειας”. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα».